Sector: Agroalimentari
Any: 2020
País: España

Fet a Sóller

L’estiu de 2017, Fet a Sóller inaugurava una nova seu al polígon industrial de Son Angelats, a Sóller. L’empresa, fundada feia 21 anys per Franz Kraus i dedicada als seus inicis a l’exportació de cítrics, es mudava a unes modernes instal·lacions de 1.500 m2 per culminar la seva consolidació empresarial i convertir-se en un referent per al sector agroalimentari de Mallorca.

Fet a Sóller comercialitza un ampli ventall de productes alimentaris, la major part d’ells amb segell local i ecològic, els més coneguts, a més a més de les taronges i les llimones, són tal vegada el gelat i la melmelada. El seu gran mercat és Europa, al qual hi arriben gràcies al seu lloc web i les xarxes socials. El seu catàleg de productes està en constant actualització amb nous sabors de cremes i salses, que experimenten a l’obrador de Son Angelats i fabriquen en col·laboració amb Estel Nou, el taller ocupacional de Sóller.

Aquests darrers anys, acompanyant a herr Kraus en l’èxit de Fet a Sóller, estan Lluc Crespí i Martí Guardiola, dos joves treballadors al capdavant dels departaments de l’empresa de Qualitat i de I+D respectivament. Van ser ells qui van conèixer els serveis de la Cambra de Comerç de Mallorca i s’hi van apropar per assistir a xerrades i tallers de finances i gestió empresarial. I el 2018, es van inscriure a dos dels programes públics d’ajudes de la Cambra. Conversem amb en Martí i en Lluc per conèixer la seva experiència.

Fet a Sóller va ser una de les 15 empreses seleccionades per al programa TouriSMEshare d’economia col·laborativa en el marc de la EEN, com us va ajudar en el negoci?

Gràcies a aquest programa vam rebre una sèrie de consultories d’experts en innovació que ens van obrir els ulls i vam aprendre com la innovació no és només fer nous productes, sinó que és una mentalitat transversal s’ha d’aplicar a tots els procediments de l’empresa. La tutorització que vam rebre de Jaume Bagur i Pako Rodríguez va ser clau per a nosaltres.

Ens podeu posar un exemple que puguem entendre fàcilment?

La comunicació interna entre departaments. Abans podríem dir que era escassa i poc fluida, i això que som uns 40 treballadors a la seu més els comercials de les 4 tendes que tenim a l’illa. En una de les sessions vam aprendre la utilitat d’una eina de comunicació interna i vam començar a provar-la, al principi només nosaltres i a poc a poc, vam anar ampliant usuaris. Això ha estat clau per seguir funcionant al 100% durant la pandèmia de la covid-19.

De fet, aquest mes de març ha nascut la plataforma mercatmallorca.es

Així és, gràcies a aquesta col·laboració interna entre nosaltres i al fet d’estar al dia amb les noves tecnologies, ens va permetre, en tan sols una setmana, tenir operatiu aquest marketplace. El nostre lloc web actual, el de Fet a Sóller (www.fetasoller.com) està enfocat al públic alemany, anglès i francès. Ara, amb mercatmallorca.es volem arribar als mallorquins, tenim l’experiència i la logística per a poder fer-ho bé.

Arran de TouriSMEshare teniu oberts diversos perfils a la EEN, la xarxa de pimes més gran d’Europa. 

Seguim cercant socis a Europa per continuar creixent. D’una banda, volem trobar algun gran distribuidor comercial, ja que les nostres vendes es basen avui en dia en milers de petites compres i el que ens agradaria és poder gestionar comandes més grans. D’altra banda, estem cercant també alguna empresa que faci packaging ecològics, sense plàstics o amb components alternatius, i amb uns costos raonables.

En paral·lel a TouriSMEshare vàreu sol·licitar també el programa InnoXport.

Com dèiem, la innovació és clau per a Fet a Sóller i ara en som més conscients que mai. InnoXport ens ha permès invertir en tecnologia per millorar els nostres procediments d’exportació. En primer lloc, vam fer una auditoria amb la Directora d’Internacional de la Cambra, Alicia Bueno, per tal de detectar junts quina era la inversió més adient per realitzar.

Finalment, el 2019 os vau inscriure a l’Xpande i el seu informe final us l’acaben de lliurar. 

Una gran part de la facturació de la nostra empresa prové de l’exportació, així que hem de seguir consolidant-nos a Europa i aquest és el motiu pel qual vam sol·licitar l’Xpande. Gràcies a aquest programa, hem rebut una exhaustiva anàlisi del mercat francès per valorar la possibilitat d’introduir-nos amb un nou producte.

Què és el que més valoreu d’aquests dos intensos anys de feina amb la Cambra de Comerç? 

Sense cap dubte, el tracte humà. Hem passat moltes hores a la seu de la Cambra perquè ens poguessin elaborar els plans d’innovació i d’exportació i hem de dir que sempre ens hem sentit com a casa, molt còmodes i molt ben acollits. A més a més, també ens han facilitat el contacte amb altres empreses mallorquines, amb les que de ben segur podrem col·laborar i aquest networking, s’agraeix molt.

Fet a Sóller
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *